Rok prasete


V horoskopech se nevyznám - jen je vnímán někde na pozadí (jako tapetu) a mám pocit, že mohou někdy nabídnout užitečné metafory proměny. Rok prasete, který podle čínského kalendáře začne 18. února 2007, je z tohoto hlediska mimořádně vděčný. Prase je v českém prostředí přímo archetypální zvíře - za živa jako oslava přibývání hmatatelnosti (váhy) a ve formě vepřového jako rituální utvrzování se v národní autenticitě (navzdory rekordně vysokému výskytu rakoviny tlustého střeva, heč!)

Hledejme však nějakou produktivnější interpretaci tohoto symbolu! Co například prase jako ztělesněná hojnost a jistota? Prase jako něco, na co se lze v chlívku nejen podívat, ale na co si lze taky sáhnout (ač se k tomu odhodlá málokdo)? Prase jako pozitivistická metafora v tom nejlepším smyslu slova! (Zcela z naší úvahy vypouštíme prase divoké, volně žijící, které je naopak spíše metaforou fenomenologickou.)

Taky se lze ptát po smyslu prasete. A tady opět - jaká úleva! Smyslem prasete jsou (alespoň v českém kulinářském okruhu) škvarky, ovar, jitrnice, jelita, prdelačka apod. Nikdo by ani na okamžik nezapochyboval.

Přejme si v novém roce: aby bylo kolem nás dost čitelných věcí á la prase a aby všechny ostatní věci, které v životě přece jenom tak jednoznačné nejsou neskončily v klobásách.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Logika loga

Česká spořitelna: Metafora i metonymie českého bankovnictví

Kontext je king.